Nederlandse Draken Club Algemene Leden Vergadering ALV2023

Geplaatst op 29-11-2023  -  Categorie: Drakenpraet

November was een zeer drukke maand vol met met bijeenkomsten en overleg waaronder onze jaarlijkse ALV Algemene Leden vergadering (ALV) in Muiden en de IDA AGM Internationale Dragon Association Meeting in London. Gelukkig hadden we ook nog tijd voor een gezellig Draken uitstapje naar de Contest werf in Medemblik.

Op 25 November jl. vond in de Pampusbar van KNZ&RV in Muiden de jaarlijkse ALV plaats onder het motto “voor leden door leden” werd in een positieve sfeer vergaderd en de ALV2023 agenda afgewerkt ! Het was goed om Jan-Willem en Tineke de Vlaming weer te zien op onze ALV in Muiden (welcome back !). 

alv2023-1

Nieuw dit jaar was de aanwezigheid van een Belgian Dragon Association delegatie dit op uitnodiging van NDC bestuur om te kijken naar concrete samenwerking en afstemming van de zeil kalenders  dit om aantal deelnemers te vergroten. De notulen ALV2023 en wedstrijdkalender 2024 zullen als seperaat document op onze website onder besloten bestanden worden gepubliceerd. 

  1. Jaaroverzicht 2023 verslag van onze voorzitter (zie komende nieuwsbrief).
  2. Meer acties ontwikkelen om méér draken (deelname) aan de start te krijgen (analyse onder Nederlandse leden waarom neemt men niet deel aan activiteiten).
  3. Aan  NDC het verzoek om Draak NED 275 actief in te gaan zetten (organiseren) als NDC Klasse boot voor 2024.
  4. Organiseren van een internationaal evenement in 2027 word door ALV aanwezigen als positief ervaren.
  5. Overzicht en goedkeuring financiële reportage en budget 2024.
  6. NDC Organisatie, planning socials 2024, Classic Dragons.

Jaarprijs 2023 beste NL team overall

De Jaarprijs 2023 werd dit jaar gewonnen door NED 438 team Bakker voor beste Nederlandse overall ranking en won daarbij een heuse Kimono team outfit dress !

overzicht-nlranking2023

Wedstrijd kalender 2024

Het opstellen van de wedstrijdkalender zonder overlap met de internationale kalender is jaarlijkse een uitdaging. Het NDC streeft naar stijgend aantal Nederlandse- en buitenlandse deelnemers voor onze speer punt wedstrijden en deelname van aantal Nederlandse teams aan specifieke buitenlandse series dit in samenspraak met Belgian Dragon Association en NRW Duitsland organisatie. Er is een om een Tune Up 2024 te organiseren voorafgaand aan het ONK2024 blijkt uit de enquete. Onder stemming aanwezigen blijkt dat er meer voorkeur bestaat voor een 4 daagse ONK i.p.v. 3 daags. NDC gaat onderzoeken of dit mogelijk is. We zullen de kalender 2024 seperaat aan uw mailen !

 

ndc-kalender2024

Rondleiding Contest Yachts Medemblik

Op uitnodiging van Femke de Vries Marketing Representative bij Contest Yachts èn Draken bemanning van het  Alkmaardermeer werd een groep enthousiaste Draken zeilers plus aanhang ontvangen voor een rondleiding. (Contest was jaren geleden onze Dragon event sponsor voor Medemblik !). 

2023-contest20

 

Opgericht door familie Conijn uit Alkmaar, men bouwde eerst in hout maar later na een bezoek in USA begonnen ze met polyesterbouw waarbij eerst een heuze Olympische FD werd gebouwd snel opgevolgd door de bouw van de succesvolle Contest serie zeiljachten. Tegenwoordig bevind Contest Yachts zich in het topsegment luxe zeil- en motor jachten tot zelfs 85 foot!

AGM2024 International Dragon Meeting

De jaarlijks Internationale Dragon Class (IDA) jaarvergadering vond dit jaar plaats bij de Royal Thames Yachtclub in London een historische (opgericht 1775) vergaderlocatie vol zeiltraditie. Naast de vaste agendapunten kenmerkte zich veel bezorgde gesprekken over het verminderde aantal deelnemers aan wedstrijden en hoe dit tij te keren. Meer focus op nationale kampioenswedstrijden met afstemming van internationale kalender – en is dus visie noodzakelijk.

agm-6

De internationaal bekende Draken zeiler Lars Hendriksen vertegenwoordigd Denemarken waar het nationale kampioenschap was afgelast wegens te weinig deelnemers. Hij deed het voorstel om ons eerst te focussen op nationale wedstrijden met de voorwaarde eerst deelname aan eigen nationaal kampioenschap voordat men mee mag doen aan een Europees of Wereldkampioenschap.

Tijd voor presentaties: Estland is een voorbeeld hoe door positieve enthousiasme en inzet een groeiende Draken vloot is ontstaan en zij organiseren nu in Augustus de Dragon Europeans 2024 in Parnu Estland bereikbaar voor ons via ferryboot Travemunde. September is de Gold Cup 2024 in het bekende Draak zeilarea Kinsale in Ierland.

De beurt was aan Nederland om een presentatie te houden voor de organisatie van de Gold Cup 2026  dit evenement werd na een “close call” stemming toegekend aan Palma de Mallorca Spanje met andere stemmingen voor Worlds 2027 in Hongkong en de Europeans 2027 in Finland.

Er word gekeken naar evaluatie en de voorstellen van landen organisaties over het bestaande Grade1 format ( 4 x Grade1 evenementen met knock out ranking voor een grand finale event winnaar) waar veel top “pro” Draken zeilers aan meedoen dit zal in de AGM 2024 worden besproken. De IDA Technische Commissie (TC) gaat verder onderzoek doen naar plaatsing bakstagen/achterstag zo ver mogelijk achterop de spiegel van de Draak.