Drakenpraet Juli 2021

Geplaatst op 14-07-2021  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Philip de Koning Gans

 

 

We ‘Drakenpraeten’ weer en Rutte zegt ‘sorry’

Dat kan je wel zeggen na een weekend met weinig wind en wachten op het eerste zuchtje.

img-20210710-172451143-hdr

Na de langere periode van ‘stilliggen’ was het een goed weerzien in Muiden waar 19 teams zich hadden gemeld voor deelname aan de POCOCUP van de Nederlandse Drakenclub. Een wedstrijd om punten te scoren voor de nationale ranking.

Het langzaam beginnen (poco poco) paste uitstekend in de titel van het Post Corona evenement. Bijpraeten met veel koffie, eerder Drakenbier en bitterballen op zaterdag dan gepland en nogmaals ‘poco poco’ totdat we zittend aan tafel mochten, helaas zonder de beloofde ‘Life’ muziek. De Minister-President heeft inmiddels zijn excuus aangeboden voor ondoordacht beleid inzake Post Corona met ingang van zaterdag 10 juli. 

pococup2021

Honger naar de bal en zwarte luchten maar wel droog op 11 juli 2021

 

Nieuwe gezichten in de vloot

Er was weer een ouderwetse sfeer tijdens het weerzien van de maten en tijdens het ontmoeten van nieuwe maten. Het team NED 440 met de zeer ervaren wedstrijdzeilers Sjaak Haakman (Star, Laser, Finn)  Wietse Zetzema (Finn) en Jan Willem Mullier (alles wat zeilt) heeft zich in Muiden genesteld en heeft ambitie. We gaan het meemaken tijdens het ONK en op het Alkmaardermeer.

Ook een welkom aan Het Friese team NED 398 uit Elahuizen / Heeg. Zij hebben met Rob Dekeukeleire als coach diverse malen op de Fluessen getraind en hebben de ambitie om een Friese Drakenvloot te gaan formeren. Fantastisch plan Hari, Erik en Bart!
Veel succes met dit plan en misschien is het wat om een POCO 2022 weekend vanuit Heeg te gaan zeilen. Alle faciliteiten daar, inclusief Poul Hoi Jensen en Sofia die er ’s zomers verblijven aan de Jeltesloot.

Misschien ook goed om een lijntje vanuit Heeg met Jacob Roosjen (NED 380) en zijn Aalsmeerse team te leggen over zijn plan om met jonge wedstrijdzeilers een pool te vormen en hen op te leiden als bemanning in een Draak. Misschien goed om dan ook aan fanate dames te denken (of mag ik dat niet meer zo simpel benoemen tegenwoordig? Hullie dus.) Wij zijn uiteraard erg blij met Inky op de 160 en Caroline op de 385, maar het mogen er best meer worden. Zeker als het niet te hard poeiert.  

ned409ned429

De oude cracks Bram met George en Maarten in de 409 en André met Huib en Siebe in de 429

 

Wat valt er verder te praeten?

Natuurlijk was er een winnaar. Jan, Dominic en Olivier deden het weer met een score 1,2,2. Maar zij waren al ingezeild in Deauville. Relaxed zeilen daar van 3 u vóór hoog water tot 3 u na hoog water. En ze waren vol lof over het nieuwe clubhuis in Normandische stijl en de aangeboden orgies van lokale oesters en andere zeebeesten. Een mooi alternatief voor ons Noorderlingen in plaats van langoustines in juni in La Baule. Dat is toch het mooie van onze Internationale klasse. Je komt nog eens ergens en je prikt lekkere vorkjes mee.

Fantastisch dat Bram met George en Maarten ook weer ouderwets van start ging na zijn lange periode van afwezigheid in de vloot. In potje 2 gaf hij gas, was weg en bleef weg. Een soort van ’Max Verstappen’ te water. Zo ook Hay, Marc en Diede in potje 3 in de 247. Het waren toch de juiste keuzes op een baan die zich moeilijk liet voorspellen met een windshift van bijna 90 graden tussen pot 1 en 3. Dat goed kiezen deed Ivo ook met zijn gelegenheidsbemanning in de NED 275 waarbij de ‘Bluesette’ voor de gelegenheid van Bart’s verjaardag ook als “Blue Gin” had kunnen zeilen.

Ook vermeldenswaard is dat Axel met de GER 1005 weer als van ouds uit Keulen was gekomen, dat vijf van de zes kernteams van Aalsmeer present waren en dat drie teams van de Akersloot-vloot deelnamen. Zij het dat Max met Karin alleen voor het dansen kwamen, wat helaas van Rutte niet mocht. (Sorry)

Zo dansten de NED 1 en NED 160 de volgende dag wel om elkaar heen waarbij zij ongeveer naast elkaar in het middenveld eindigden. Het waren drie mooie maar lastige potjes. Met Wouter van Dis als aankomend RO. Wouter is ook de kampioen van de Botse – Boeien die hun toegevoegde waarde ruim hebben bewezen. Minimaal wachten op het verleggen van de baan is heel prettig ! Zo ook dank aan Elmar als mentor van Wouter, aan Ellen, Rob en anderen plus de jury die de POCOCUP voor ons mogelijk hebben gemaakt. De jury had zelfs nog werk voor een protest van de 390 tegen de 380 inzake rule 10 / rule 14.  We zullen ons Jan Romke de Vries nog eens vragen naar de jurisprudentie inzake het draaien van een strafrondje (artikel 44.3 (a)) want de vraag voor Jacob blijft: wat is ‘After getting well clear of other boats as soon after the incident as possible….” Lastig in te schatten materie, waarbij de jury toch het laatste woord heeft, tenzij je beslagen ten ijs in protest gaat tegen de uitspraak.

 

Op naar de resterende internationale en nationale evenementen van 2021

Over een maand is er het Belgisch Open in Oostende waar een harde kern van onze NEDDIES naar toe gaat. In augustus gaan er vier Nederlandse boten naar de Gold Cup in Marstrand (West-Zweden) en dan lonkt het ONK in Medemblik mid september. Door al het Corona-gedoe nog steeds met de nodige onzekerheid.
Laten we hopen dat de POCOCUP ook echt het einde van de pandemie heeft ingeluid, zodat we weer normaal kunnen gaan plannen en dromen over Villamoura, het wintercircuit aan de Côte d’ Azur en de nieuwe kalender voor 2022.

A bientôt en voorzichtig met de mooie NDC- glazen.

ned160

Drakenpraet tussen de 409 en de 160