Drakenpraet 100e Kaagweek

Geplaatst op 26-07-2022  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Philip de Koning Gans

Wenden en Keren met veel Vrolijkheid voor Twaalf Drakenteams

Het vereiste enige overtuiging, persoonlijk aanschrijven van de wedstrijdzeilers en een ‘deal’ met de wedstrijdleiding van KWV De Kaag om alleen de potten op vrijdag, zaterdag en zondag te tellen voor de prijzen, maar het resultaat was er naar. Twaalf Draken op de 100e Kaagweek op de Kagerplassen. Tussen 1936 en de jaren ‘70 de bakermat van de Drakenklasse. Drie boten (NED 385, NED 185 en NED 234) kwamen ‘ouderwets’ op sleep achter de Argonaut van Caroline en Remy Kok vanuit Aalsmeer. Hans (Teddy) Behr was door Kaagbestuurslid Zeilen Huub de Haer (Draak UAE 56) zelfs verleid om met de GER 1167 uit Duitsland te komen. Het staat nu als vast: Teddy komt volgend jaar terug ! Klaas Ruigewaard (NED 390) en Lennaert van der Kroon (NED 397) kwamen uit Akersloot. Klaas zelfs ouderwets via Haarlem en Ringvaart met zijn sloep. De vloot uit Muiden was vertegenwoordigd door de NED 1, NED 160, NED 380, NED 426  en NED 440, terwijl een Draak uit Huizen (NED 441) als 12e boot deelnam.

Op de Kaag is het ‘Draaien en keren’ op korte rakken met een soort puzzeltocht als te zeilen baan. Duidelijk een ander spelletje dan lange rakken varen met pittige golven en op zoutwater met stroom rond de boeien. Het was even wennen en soms zelfs zoeken naar de juiste route. Vraag maar aan de NED 1. Daarom was donderdag 14 juli voor de Draken een ‘Tune Up’-dag met gelegenheid om de plas te verkennen en onderling wat te sparren. En om ’s avonds te genieten van een Italiaanse avond. Lange tafels en veel “Oh Sole Mio’. Na dit vrolijke festijn zorgde een prima ‘Blues & Soul’ band van Kaagleden voor nog meer vrolijkheid voor de doorzakkers. De crew van Hans Behr van de GER 1176 was daarbij goed vertegenwoordigd, terwijl Remco oude Kaagvrienden en –vriendinnen uit zijn Solo-tijd in de armen sloot.

kaag2022-1

Ochtendstemming bij de Kaagsoos
Crew NED 160 roeit naar de Draak op de mooring.

 

Voor vrijdag 15 juli was alleen een ochtend-wedstrijd voorzien. ‘s Middags werd voor het goede doel gezwommen. De kemphanen zaten in de NED 1 (Ronald, Jan Bakker en Remco ), de NED 390  met Klaas, Sicco en ………… , de  NED 440 van Sjaak en zijn team en in de 185 van Rob en Inky met de Aalsmeerse jeugdwedstrijdzeiler Timmo. Het was uiteindelijk de NED 1 die overtuigend deze pot won. Zwemmen was duidelijk niet de hobby van de aanwezige Draakzeilers. Daarentegen was er nog wel in het Draakarchief van Philip een zilveren Kaagweekbeker uit 1951, in 2016 geschonken aan de klasse door Mevr. Nel Verduyn, de tante van Lydia. Het was de prijs die de oom van Lydia in 1951 tijdens de Kaagweek won met de ‘Eenmanswedstrijd Drakenklasse’. Dus was het plan de traditie van de ‘Eenmanswedstrijd’  in ere te herstellen. Temeer omdat Jan Bakker deze prijs ook al eens begin jaren ‘ 70  had gewonnen in de Draak van Ed Frech. Na overleg met de schippers werd van het voornemen afgezien. De handling van de genua is niet meer met lieren en klampen. De voorkeur was twee oefenpotjes ‘up & down’.

kaag2022-2

Zilveren beker Kaagweek 1951 voor een eenmanswedstrijd

 

De ligging van De Kaag achter de Noordwijkse Duinen kent op warme dagen een WNW zeebries met gemene drukkers in de trekgaten. Alle 12 boten verschenen aan de start, geleid vanaf het Drakenmoederschip ‘Sail Away’ met Teddy aan de toeter en timer en Philip aan de vlaggen. Als ontembare renpaarden gingen de teams fanaat van start met ‘close racing’. Op de 160 na. Die ging ‘rustâg’ van acquit met een 2-mans crew, waarbij de 2e man (Bart Kimman uit HongKong) nog even moest inslingeren in De Oranje. Het was immers een oefenpotje. Er waren helaas enkele ‘touchées’, omdat de vlagen voor sommige boten met gelegenheidsbemanning en close racing aan de wind net een tandje te veel was. Maar… het was een goede opmaat voor de wedstrijden van zaterdag en zondag.

kaag2022-3

Oefenpotje ‘Sprint’ op de Spriet Laeck

 

Met de boten op de moorings tegenover de Kaag Sociëteit werd de vrijdag afgesloten met de traditionele teamzeilwedstrijd ‘Holland-Friesland’ . Vijf tegen vijf. Op een relatief korte baan, omringd door massa’s mensen, hotemetoten op een rondvaartboot en een drijvende disco met veel over het water knallende Hazes-geluiden. Het spektakel werd vanaf de sloep van Klaas bekeken met Henk Bouwman en Max en Karin Vijzelaar als ‘oplopers’. Ook Evelyne Bakker lag langs de baan met de Bakker-sloep. Het bovendek van de Banks zorgde voor meer kijkplekken. Het was spectaculair ‘hoge school’ teamzeilen. Veel waardering voor de 10 Regenboogteams.

kaag2022-4

Holland- Friesland werd op vrijdag 2-1; op zaterdag 3-2

Zaterdag 16 juli

Zaterdag werd met Mediterraan zeilweer een dag met twee spannende potten. Vooral de tweede pot was bijzonder. De 160 had een topstart en lag tot het spinnaker rak op kop. Helaas was het snel zetten van de spi voor de gelegenheidsbemanning niet een routinehandeling, zodat de NED 1 ‘er op en over’ kon lopen. Een er op volgend ‘ loefgevecht’ liep af zoals men kan verwachten… de 390 profiteerde er van. Vlak voor het laatste rak zagen de 160 en 185 de 1, 390 en 440 in kiellinie naar de verkeerde ton zeilen. Tsja…. Zo werd de 185 eerste en de 160 tweede. Het blijft alert navigeren op De Kaag. De pot gaf veel aanleiding tot ‘Drakenpraet’ tijdens het Happy Hour, aangeboden door het bestuur van de Drakenclub. Met zo’n 40 personen, inclusief aanhang en potentiële nieuwe (jeugdige) Draakzeilers was het traditioneel Bier & BB, gevolgd door een hap. Ook waren er alvast prijzen. De NED 390 die de sprintwedstrijden had gewonnen, kreeg een vergrote foto uit 1946 van zes Draken op zeil in de Ringvaart bij Hillegom, zeilend en deels slepend onderweg naar Akersloot (met een vierkante fles in het speciale Bokma-kastje) De NED 1 kreeg een vergrote foto uit 1936 van de H-1 bij de Kaagsociëteit en de NED 426 die het wat moeilijk had met de gemene vlagen kreeg een vergroting van de foto van de H-24 die door twee roeiriemen voortgang maakte. De beker uit 1951 ging naar Jacob Roosjen. Jacob is in z’n eentje maar druk met twee Draken (allebei op de Kaag) inclusief de nieuwe bemanningen die hij (alleen) mobiliseert en traint. Bravo Jacob ! En graag uitdeuken dat oude bekertje uit 1951.

kaag2022-5

De winnaars van de speciale prijzen.

Het werd daarna een geanimeerde Drakenavond, waarbij Lennaert & Lenny een bijzondere cocktail aanbood en Philip het toetje sponsorde.  (Dank voor deze attente bijdrage!!)

kaag2022-6

kaag2022-7kaag2022-8kaag2022-9kaag2022-10kaag2022-11

Draken diner tijdens de Kaagweek in de van-Hoolwerff zaal.

 

Zondag, de laatste dag van dit zeilfeest, werd zoals voorspeld. Geen wind. Vanaf 10 uur eerst nog even wachten of er toch een zuchtje zou komen……Helaas. Het werd vroeg kranen en een vroege uitgebreide prijsuitreiking met disco terwijl het inmiddels 35 C was geworden. NED 1 was de winnaar van een verzilverde Drakenbeker. En een Kaagbordje met speciaal 100e  Kaagweek design voor de NED 1, NED 185 (2e) en NED 390 (3e).

Remco van den Berg bedankte de Kaagleden voor een schitterende 100e Kaagweek. Ook Philip kreeg een woord van dank voor zijn inzet om twaalf Draken te mobiliseren in de hoop dat deze vloot vaker naar De Kaag gaat komen. Het werd onderstreept met een extra wissel prijs in de vorm van de ir. Doedens-wisselprijs. Maar die ging meteen weer terug naar het Kaagmuseum in Warmond, van antieke zilveren en kristallen prijzen uit de historie van 100 jaar Kaagweek.

 

 

kaag2022-12

Draken Podium Kaagweek 2022

1  NED 1          (Ronald, Jan & Remco)
2 NED 185      (Rob, Inky & Gaby )
3 NED 390     (vertegenwoordigt door Ph K.G. )