Drakenpraet december 2021

Geplaatst op 28-11-2021  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Philip de KG

Drakenpraet december 2021

 

Terugblik op 2021

Het zijn nog steeds vreemde tijden. De dag voor de ALV (26 november) kwam het Kabinet in de lucht met weer strengere maatregelen in het kader van de beheersing de Delta-variant van Corona. En er waait uit Zuid-Afrika tegelijkertijd een nieuwe mutant over die kennelijk voor nog meer besmettingen kan zorgen. Ongeveer op het moment dat de Winterserie voor Draken, J-70’s en Finnen in Muiden moet beginnen.

En dat na een seizoen met slechts één geïmproviseerde ‘Corona Cup Serie’ in Muiden in mei, het ONK in september in Medemblik en de Wijnmaand serie in Akersloot. Er waren nog enkele teams naar Deauville geweest (voor herhaling vatbaar) en ook Oostende was weer ouderwets, zij het met joekels van golven en bakken met wind.

En niet te vergeten… Pieter Heerema en zijn team wonnen in Marstrand (Zweden) de Gold Cup 2021. Dat was lang geleden sinds een andere Nederlandse Draakzeiler (Fred Imhoff) die fel begeerde Cup won. alv2021-1

Scherp luisterende leden

ALV 2021

De discussie op de Muidense Draken App groep begon al in de ochtend over de vraag: kan die ALV wel worden gehouden nu morgen (28 november) striktere maatregelen van kracht zijn respectievelijk geadviseerd worden?

“Ik haak af en ga on-line de ALV volgen” was het signaal van enkele leden.

“… dan mis je de bitterballen....” hoort in het rijtje van reacties.

Wegens een lichte snotter in de ochtend besloot ik een zelftest te doen. Voor aller en eigen veiligheid. Die was negatief, dus toch maar naar Muiden om de ‘maten’ te treffen die er ook zouden zijn. Dat waren er toch zeker zo’n 20. Plus een 8-tal ‘online’. Geen slechte opkomst  voor een club met 45 operationele wedstrijddraken. Dat waren er in 2019 nog 71 volgens opgave bij de IDA in het jaar van de Gold Cup. Het kan hard gaan met de terugloop van een vloot. Het past bij de golfbeweging die men ziet bij vele vloten in de jaren na een georganiseerd groot internationaal evenement. Daarom is het mooi dat er weer een perspectief is op de mogelijk in Nederland te houden Gold Cup in 2026. Met de Gold Cup in 2022 in Oostende kan alvast goed gelobby-ed als voorbereiding op de ‘pitch’ voor 2026. Ondersteund door de aanwezigheid van een flinke Nederlandse Drakenvloot. Dus noteer alvast: 21 aug – 26 aug met Belgisch Open van 13 – 16 aug 2022.

Dat waarderen onze Belgische vrienden uiteraard ook. En….dan zien wij ongetwijfeld ook meer Belgische Draken in Nederland tijdens onze series.

 

De NDC-centen zijn in orde

Na behandeling van de financiële resultaten, de kascommissie en de begroting (met een toezegging om meer te gaan promoten terwijl het hoe, voor wie, wat en wanneer nog nader wordt ingevuld) gaf Jacob Roosjen mede namens Remy Kok (in quarantaine in Zuid-Afrika) een mooi verslag van de kascommissie. In orde dus. ‘Well done’ Erik Groot alias E-Captain! Er is ook geen cash meer, meldde hij nog terloops. Maakt het lekker overzichtelijk. 

Er werd ook nog even stil gestaan bij de Stichting Activities International Dragon Class.

En wel: Geen activiteiten, geen uitgaven. Hoe hoog de stille reserve van de NDC in deze Stichting is, blijft in de ‘schoot der bestuurderen’ verborgen. Want ze zijn alleen verantwoording verschuldigd aan het bestuur van de NDC.  Wel zijn er enkele mutaties in het stichtingsbestuur, zo werd ons medegedeeld. Ronald Pfeiffer is de nieuwe voorzitter (en paste meteen de statuten aan v.w.b. aantal en termijnen van bestuurders) Jan Bakker trad daardoor toe als vierde bestuurder terwijl Roald Plantinga (oud voorzitter) en Frits Daarnhouwer lid blijven van dit illustere gezelschap.

Houdt het vermogen goed in stand heren, want in 2026 zullen we het weer als buffer voor de Gold Cup organisatie nodig hebben. Daar diende het in 2019 voor, met dank aan het DGC resultaat 2014, toen we op nul begonnen.

alv2021-2

Dynamisch bestuur (en zelfs nog twee afwezigen) 

Bestuursmutaties NDC

Ook in het bestuur van de NDC waait een nieuwe wind, inclusief ‘Bestuurlijke Vernieuwing’.

Want Klaas Ruigewaard trad af als voorzitter en werd ‘demissionair leider van de vergadering’. Er was helaas nog geen ander bevlogen lid dat opstond om zich aan te bieden als kandidaat voorzitter. Volgens de statuten mag de voorzitter ook iemand van buiten de NDC zijn. Dus misschien eens verder rondkijken? In ieder geval keert de wal voorlopig het schip. “We zijn met voldoende bestuurders om het zonder voorzitter te doen” zei Remco van der Berg. Dat klopte. Want Wouter was de on-line chat-master en notulist, Daan Goedkoop was er niet, want die trad ook af terwijl Wietze Zetzema zich presenteerde als nieuwe ster in het bestuur. Te midden van deze dynamiek viel de afwezigheid van secretaris Netty Tichelman nauwelijks op. We mogen dankbaar zijn dat Wietze als ervaren internationale wedstrijdzeiler en ‘waterdrager’ in diverse zeilcircuits bestuurlijk actief wordt in de NDC. Hij deed ervaring op bij de Star-klasse, Melges-24 en de pre-Olympische ploeg van de Finn Class en bruist van de energie. Wietze gaat met Remco van der Berg en Wouter van Dis de wedstrijden organiseren en promoten. Budget genoeg weten we inmiddels al! Dat belooft wat voor 2022.

alv2021-3

Klaas gaat nu thuis het NED 390 licht aan doen. Bedankt Klaas !

Aan Remco zal het ook niet liggen……

Remco van der Berg gaat er echt voor. Want hij gaf blijk van grote ambitie!
Meer zeilers in de Draak, meer boten op het water en bij clinics. En meer potjes tijdens series is zijn motto. Zoiets als de gouden J24 en J-22 tijden laten herleven. Helemaal TOP !

Maar misschien toch eerst nog even een steekproef waarom mooie intenties in de afgelopen jaren toch anders uitpakten. Zoals Michiel van Dis zich afvroeg: Wat is eigenlijk het echte probleem van een beperkte opkomst nationaal en internationaal? Het leidde tot een levendige discussie.

Corona? Minder fut? Te veel nevenactiviteiten? Thuisfront ? Werkdruk ? Leeftijd ? Saaie boel op de wal voor moeders en kids ? In ieder geval goed e.e.a. te kwalificeren en te kwantificeren. Dat geeft een scherpere Drakenpraet.

 

Nieuwe prijs

Er komt ook een nieuwe prijs van de NDC. Remco is inkoper bij een groot bedrijf en heeft zo zijn adresjes. Of het nu een bijzondere lamp voor scheidend voorzitter Klaas is, of een barometer voor Hoge Druk en Lage Druk in de kajuit van Daan of een half schaalmodel van een Draak.

alv2021-4

Mooi half schaalmodel maar wel eerst hard, veel en leuk zeilen. Met progressie.

Een complete (vaste) bemanning kan elk zo’n halve Draak winnen. De criteria voor ‘winnen’ worden door Remco, Wouter en Wietze bepaald. Jan Bakker c.s. krijgt hem waarschijnlijk niet in 2022 , zei Remco, want team Bakker is geabonneerd op en inmiddels zeer gehecht aan de jaarprijs met de brok ‘Basalt van de Afsluitdijk’ . (Althans het bronzen kunstwerk dat er op lijkt). En daar neemt Remco alvast een voorschotje op voor 2022.

alv2021-5

Een de winner Jaarprijs 2021 is weer….Jan Bakker & Zn.

De jaarranking 2021 en de uitleg hoe deze is berekend is hier te vinden.

 

En zo werd een belangrijke jaarvergadering in een vrolijke stemming afgerond. Met veel dank aan de afgetreden bestuurders en veel succes voor de nieuwe trekkers van de Drakenkar.

alv2021-6

B & bb

De avond werd besloten met (uiteraard) bitterballen en een drankje tijdens een heldere presentatie door Jolbert van Dijk over de meteoprincipes toegepast op de wedstrijdbaan. Dus het hoe en waarom van trekkende walletjes, vlagen van boven, windstilte na een forse bui, ochtendzuchtjes, middagzuchtjes en zeewind. Heel nuttig om daar meer inzicht in te krijgen. Dan snap je ook beter wanneer je koele lucht over een hete bitterbal blaast. Corioliskracht naar rechts, wrijving van de lucht trekt naar links, dus happen in de rechterkant van de bal om de mond niet te verbranden…..

Het was leerzaam, nuttig en vlot gepresenteerd door een zeilpro die van wanten weet.

Dank aan Remco die het initiatief nam Jolbert uit te nodigen. Die gaan we vaker raadplegen voor een precisie forecast.

 

Ook dank aan de Muidense cateraars en de Koninklijke voor de gastvrijheid en goede zorgen, de boerenkool, zuurkool, hutspot, sambal en het kuiltje jus met worst.

alv2021-7alv2021-8

Drakenhap jaren ’40. Zuurkool (Wouter), Boerenkool (Wietze) of Hutspot met worst.  Smakelijk en voedzaam. Aangeboden door het bestuur van de NDC.

 

Philip de KG