Drakenpraet ONK september 2021

Geplaatst op 25-09-2021  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Philip de Koning Gans

We mogen eindelijk weer …..

dpsept2021-1 

Bijna twee jaar geen grote wedstrijden zoals het ONK door de wurggreep van een virus dat de samenleving verlamde. Maar gelukkig mocht het weer.
Het ONK 2021 moet voor de 17 deelnemende bemanningen hebben gevoeld als een terugkeer naar het oude normaal. Medemblik, het Regatta Centrum , de tratoria, Brakeboer en de IJsselmeer chop.
Pieter Heerema was vriendelijk verzocht alle belangrijke ONK prijzen thuis in te pakken en mee te nemen. Uiteraard was hij met Lars en George van plan ze weer mee naar huis te nemen want hij zal inmiddels wel behoorlijk gehecht zijn geraakt aan de ‘Theodoor’. Na zijn kampioenschap van de Zweedse ‘Nationals’ en als winnaar van de Dragon Gold Cup 2021  (een uitzonderlijke prestatie) moest het Nederlands Kampioenschap 2021 en de Zilveren Draak met bordje 2021 natuurlijk niet ontbreken in deze zegereeks.

Dat er ‘maar’ 17 Drakenteams van de ruim 60 geregistreerde Nederlandse Draken naar Medemblik waren gekomen zal met Corona te maken hebben. Maar dan vooral omdat de boten (en hun zeilers) wortel hebben geschoten op hun thuiswater en de buitenlanders nog watervrees hebben zich onder ons te mengen. Er voer wel een Duitse boot mee maar die bleek van een Nederlandse Engelsman te zijn, gemobiliseerd door Remco.

Het begon in Medemblik flitsend. Stevige NW bries en mooie potten. De dag dat top-fotograaf Sander van der Borch was gevraagd de vloot op de gevoelige plaat vast te leggen.
Schitterende beelden met actie, verbeten gezichten en stijlvolle prenten met tegenlicht.  De maat voor het Kampioenschap was gezet. Komt het zien op https://sander.photoshelter.com/.../NK.../G00009ioLvUmMocA

dpsept2021-2Vijf Draken met tegenlicht. Vijfendertig Draken wordt nog mooier
Kunnen we die lokken met deze plaatjes?

 

Indian Summer en de NED 412 als target ?

Dat het klimaat geleidelijk aan anders wordt is aan kleine dingetjes te merken. Zoals meer hogedrukgebieden met weinig wind en nevel, gevolgd door zeewind in de namiddag.
Tsja…. Moet je dan lange baan wedstrijden varen? Of meerdere ‘korte baan’ potten?
Meer korte potten kunnen het spannender maken weten teams die op de korte baan trainen. Vooral wanneer de U -vlag of de zwarte vlag in het spel komt. Alhoewel……?
De NED 412 was tijdens dit kampioenschap voor menig deelnemer een target of ‘bench mark’. Hoe opgewonden was de vloot tijdens de pot waarbij de NED 282 tot de laatste ‘up wind’ naar de finish vóór de NED 412 lag. Helaas lukte het Reinier en zijn team niet de koppositie vast te houden. Pech of toch een verkeerde keuze qua wind ?

dpsept2021-3Volop spanning tijdens het ONK

Hoe ruiterlijk gaf de NED 438 toe dat team NED 412 de ware kampioen is. Vooral in de pot waarin ze in de laatste meters tijdens een shift de winst nipt verspeelden aan de 412.
En zoals de NED 247 die tot op het eind knokte om een gaatje van 30 meter met de 412 kleiner te maken. Zou een ander Format voor meer spanning en sensatie zorgen?
Daar zijn we nog lang niet over ‘uitgepraet’. En bovendien….daar hebben we de ALV voor.

Dag twee was een complete tegenstelling en teleurstelling vergeleken met dag één. Wachten op wind, starten, afbreken en vervolgens op sleep terug naar Medemblik. Frustratie alom.

dpsept2021-4Drijfpartij met Drakenpraet te water

Het was mooi dat oude Drakenvrienden met hun bootjes langs de baan lagen en zich na de afgebroken pot verdienstelijk hebben gemaakt door de vloot naar huis te slepen of zelfs te verwennen in een goed voorziene kuip. Dat bood gelegenheid het ‘Management der Verwachtingen van de Vloot’ nog eens tegen een schuimend glas aan te houden.

dpsept2021-5dpsept2021-6

Dames , Heren en vrienden onder elkaar met het mes tussen de tanden

Het is fantastisch dat er 50 % meer dames meededen. Hoera voor Maaike, Inky en Caroline. Uit ervaring is bekend dat er een extra dosis zelfbeheersing wordt toegevoegd aan het gedrag van heren wanneer met een dame in het team wordt gevaren. De neiging om dan krachttermen te gebruiken in de hitte van de strijd wordt aanzienlijk beperkt.
Na het kampioenschap werd gepraet over ‘toeristen’ die in het veld verzeild raakten. En dat ze erg verrast waren over de opgewondenheid van enkele teams waarom ze daar op een mooie dag zeilden. Wat deden ze verkeerd?
Ze vroegen zich af of dat geschreeuw normaal was. Hebben jullie daar als heren geen gedragscode voor, zo luidde de vraag.
Misschien maar weer eens in de windermaanden over de ‘nieuwe’ wedstrijdregels 2021 – 2025 praeten.

 

dpsept2021-7Twee Drakenheren onderweg naar het jaarlijkse Drakendiner

 Jazeker, het jaarlijkse Drakendiner hoort bij het ONK. Zou het leuk zijn om daar in 2022 ook NDC-leden bij te halen die niet aan het kampioenschap meedoen? Wie weet zie je dan in 2023 weer een paar nieuwe gezichten en boten aan de start, inclusief de nieuwe gezichten die Jacob aan het mobiliseren en trainen is voor de klasse. Een ware Drakenman !

 

Winnaars Nederlands Open Kampioenschap 2021

Uiteraard heeft een Kampioenschap een Kampioen. En een nummer 2 en een nummer 3.
Die worden ‘gelauwerd’. Elders kent men ook enkele aanvullende prijzen.
Wat te denken van: de ‘Rookie’ (de beste nieuwkomer), team met de hoogste gemiddelde leeftijd per boot (De Oude Mannen prijs). Of zoals in België: de Vintage Prijs . En voor de dame met de hoogste team score. Eigenlijk zijn alle deelnemers winnaars ! Well Done !

Maar de hoofdprijs ging naar ……….

dpsept2021-8Daar staan ze weer : Kampioen 2021; Pieter Heerema, George Leonchuk en Lars Hendrikse

En de tweede prijs

dpsept2021-9Vader Jan & Zn Dominic en Olivier Bakker

 

En de derde prijs

dpsept2021-10De gebroeders Michiel en Wouter  Van Dis en Maurits Daarnhouwer

 

Verwachtingen en ambities : Nieuw top team NED 440 in wording ?

dpsept2021-11

Tijdens dit ONK werd in Muiden het NK & Masters Finnen gevaren waar één van de Finn toppers ontbrak. Wietse zat als middenman, strak in het gelid en in scheepstenue in het gangboord van de NED 440 naast zijn maat en stuurman Sjaak Haakman. Wietse had in juli de profetie voor de 440 uitgesproken ‘ The best is yet to come’.
Hoe mooi is het de opgaande lijn van dit team te zien in het veld met routiniers. Wel na een paar potjes wennen. In crescendo voeren ze in de zevende en laatste pot naar de overwinning van die race. Mooi dat jullie dit stempeltje hebben gedrukt als signaal naar 2022. “Show us more” wordt er nu gepraet.

 

En de andere teams ?

dpsept2021-12Uit de uitslagen en punten kan je een hoop afleiden. O.a. waarom de NED 275 nogal laag in het veld eindigde. Een UFD, materiaal pech op dag vier en weinig crew gewicht op dag 1. Dat schiet dus niet op.
Ook de NED 390 had op de eerste dag malaise. Een breuk in de bevestiging van de giekneerhouder betekende een DNS voor de 2e wedstrijd. Hoe mooi is het dan dat Joop Doomernik zegt: ‘Kom maar langs’. Daardoor kon de 390 diezelfde dag nog bij Joop de boel laten maken en de rest van de serie weer meedoen. TOP Joop !!
Een klein technisch probleem met de 380 betekende ook voor Jacob c.s. uitvallen in twee wedstrijden. Hier weigerde de genua-roller zijn roldiensten. Handig als Jacob is wist hij de lagers weer aan het rollen te krijgen. Lagervet ? Wat dan ook….. een betere totaalscore had er voor Jacob c.s. zeker ingezeten….indien…...

Kijkt u verder nog eens rustig naar al die mooie foto’s en naar de punten.
Concludeer dan waar het echt om gaat. Dan ‘preaten’ we weer verder.