Drakenpraet September 2020

Geplaatst op 18-09-2020  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Philip de Koning Gans

Ook in Corona-tijden valt er gelukkig nog wat te ‘preaten’. Ook al zijn veel na de winterstalling op stal gebleven. 

Het besluit dat in gezamenlijkheid door het wedstrijdcomité en het bestuur NDC genomen is – na de nodige ruggespraak met actieve wedstrijdzeilers – om ook het ONK te cancellen werd door veel zeilers onderschreven. Maar er werd ook gemopperd. De teleurstelling was uiteraard groot. ‘Fair Sailing’ was het wel. Het is wat het is.

Lokale initiatieven zijn er wel. Op het Alkmaardermeer is een aantal oefen activiteiten geweest, naast de bekende dinsdagavond SW potten.

alkmaardermeer1

Een sloep werd omgebouwd tot start- en finish schip en boeien geleend van de vereniging. Vlaggenmast erop gezet voor alle seinvlaggen.

sloep-wedstrijd-committee

Op 23 augustus drie starts gehad. Weeromstandigheden waren ‘Hollands’, met forse windvlagen: in voordewindse rakken een leuke uitdaging.

Team ‘van der Kroon’ voer dit jaar voor het eerst, maar had in deze omstandigheden de Draak goed onder controle. De Ruighevaert moest na de eerste pot terug naar de haven. Een relatief nieuwe North heavy genua begaf het en er moest een andere genua opgehaald worden. Team Verhorst en team Vijzelaar hebben een mooi strijd gevoerd voor de 2de en 3de plek.

Op 30 augustus is er weer een poging gedaan om een aantal potten te varen. Alles stond in de startblokken, maar vanwege de zeer uitdagende weerssituatie is besloten om niet uit te varen. Zeker omdat we niet genoeg ‘hulptroepen’ op het water hadden was het niet verantwoord om te varen.

Of er verder in september op het Alkmaardermeer nog gevaren wordt is niet te verwachten. Voor degene die daar nog informatie over willen hebben kunnen contact opnemen met Klaas Ruigewaard of Coen Verhorst.

alkmaardermeer2

Ook in Muiden zijn oefenpotjes met zeven Draken gevaren. Leden van het Wedstrijdcomité aldaar hebben zich in de afgelopen maanden beschikbaar gesteld om op zondagen een baantje uit te leggen. Omdat daar veel animo voor bleek te zijn, ook vanuit de J-70 klasse, worden er ieder weekend tot eind september onderlinge potjes gefaciliteerd. Naast de Muidense Draken (NED 1, NED 247, NED 160 en NED 369) deden de NED 409 (Bram de Wilde c.s.) de NED 385 ( Remy Kok c.s.) NED 438 (de Bakker boys) en de NED 416 ( Gijs den Hollander c.s.) mee op 12 en 13 september.

muiden

Schroom niet om ook op 19-20 september en/of 26-27 september naar Muiden te komen, want bezoekende Draken teams zijn uiteraard welkom na overleg en afrekenen sta-geld met de Havenmeester (tel : 0620 14 68 97 ) Start dagelijks 11:00.

Het was ook verrassend om Wouter van Dis niet in de NED 432 maar in een RIB te zien terwijl hij per Iphone App een gerobotiseerde bovenboei op een nieuwe plek manoeuvreerde (marksetbot.com). Samen met Michiel wordt bij wedstrijden van de KNZ&RV getest of er met de MarkSetbot het gemak van het leggen van een baan bevorderd kan worden. Het feit dat met deze boei minder vrijwilligers en RIB’s nodig zijn is zeker zolang er corona maatregelen zijn, heel fijn.

marksetbot

Naast dit sporadische zeilen in groter verband was er dit seizoen slechts het Deens Open Kampioenschap waar Pieter Heerema met de NED 412 aan deelnam. Aan de Duvel Cup en het BOK in Oostende heeft een aantal Nederlandse draken aan deelgenomen, waaronder de NED 438 van team Bakker.

Zoals eerder vermeld, is er toenemende Draak-activiteit op de Fluessen in Friesland. De NED 312 ( ex Jaap Bakker) en de NED 398 ( ex Philip de Koning Gans) hebben er hun anker uitgegooid en Rob en Inky zeilden er tijdens de tropische hitte twee weken rond met de NED 160. Een rendez-vous midden op de Fluessen met twee bevriende jachten die ‘zwempauze’ hielden verschafte hen een verfrissend ‘nulleke’.

In de winter kan er ook weer in Vilamoura, Portugal gezeild worden. Team ten Wolde is daar uiteraard aanwezig en mogelijk ook Team Leenen. Het is echter niet bekend of er nog andere Nederlandse draken daarnaartoe gaan.

En ook in Portugal kan het lekker waaien.

portugal

Het bestuur van de Vereniging Vrienden van De Oranje (NED 160) heeft onlangs ook gepraet.

Rob, Ferrie en Philip vroegen zich af hoe het verder moet met de NED 160. Want noch op De Kaag, noch in Muiden hebben zich nieuwe leden gemeld. Inky Lampe is – naast Rob, Ferrie en Philip, het enige trouwe lid , terwijl Wessel Liezenga sinds 2019 lid is. Wessel is zelf bezig met een restauratie en wil af en toe in Muiden met de Oranje zeilen.

ned160