European Championship Dragons San Remo 4 – 8 April 2022

Geplaatst op 20-04-2022  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Philip de Koning Gans

Remco van der Berg belt en valt enthousiast met de deur in huis.

“Ik sprak Pieter Heerema naar aanleiding van hun derde plaats tijdens het EK in San Remo. Zijn vaste maat Georg deed niet mee. Die ging terug naar Oekraïne om te helpen zijn land te verdedigen. Wat een verhaal! Zou jij Pieter willen interviewen en het verhaal willen opschrijven voor Drakenpraet? “

 

Op Tweede Paasdag ’s avonds na een schitterend Paasweekend hobbyen met boten treffen Pieter en ik elkaar bij hem thuis. De wind van het IJsselmeer zit nog in zijn haar en de zon van een middag Finnjol zeilen brandt nog na op mijn gezicht. Hoe anders is dat na zeven weken oorlog in Oekraïne waar de Russen niets ontziend te keer gaan als wilde beesten. Pieter toonde mij beelden die Georg hem en Lars periodiek stuurt. Ingrijpend zoals Georg, altijd vrolijk en opgewekt, niet uit zijn woorden kan komen bij het tonen van een video op zijn Iphone van de verwoestingen bij hem in de buurt. Niks ‘fake’ aan die beelden.

 

Pieter had met zijn maten en vaste bemanning van de NED 412 in Lanzarote een week getraind, zoals ze dat regelmatig in de winterperiode doen. Met Lars Hendriksen en Georg Leonchuk vormen ze sinds 2017 een vast team. Ingespeeld op elkaar tot in de haarvaten. Elkaar blindelings aanvoelend.

 

ek2022-1

Team NED 412 Nederlands Kampioen 2019 en winnaar
Goldcup 2021 Marstrand (Zweden)

 

“Tijdens ons verblijf in Lanzarote zag je de druk vanuit Rusland op Oekraïne groter worden. Lars en ik zeiden toen al tegen Georg: ga je vrouw en kinderen halen, breng ze naar Denemarken en blijf daar dan ook. Hij heeft zijn vrouw en kinderen inderdaad naar Denemarken gebracht maar wilde zelf teruggaan om zijn land te helpen verdedigen. Dat respecteerden wij uiteraard, maar tegelijkertijd zaten wij met de vraag: hoe nu verder voor het EK over zes weken? Want na onze overwinning van de Goldcup en de beperkingen door Corona wilden we wel gaan voor het EK.”

 

Hoe kies je dan een andere derde man?

“Gewicht, ervaring als wedstrijdzeiler en karakter zijn voor mij doorslaggevend. Je zit tenslotte zo’n 8 dagen op elkaars lip, dus moet de harmonie als team goed zijn. In ons team is de gewichtsverdeling een belangrijke factor. Gelukkig kende ik uit het RC-44 circuit de nodige goede zeilers en was Hervé Cunningham beschikbaar. Een Fransman met Engelse naam. Relaxed en scherp. Hij heeft zich uitstekend gevoegd in het team, maar toch merkten we af en toe dat het wat stroever ging dan met Georg aan boord. Het weer werkte ook niet echt mee. Diverse dagen met weinig wind, grote shifts en een behoorlijke chop. Van de 10 geplande potten gingen er vijf niet door”.

 

Het Zwitserse team SUI 318 won het EK, vóór Pedro’s team en de NED 412.
Waar zat het verschil?

“Het is een relatief jong team dat veel internationaal vaart en ervaring van andere internationale klassen meebrengt. Ze varen de laatste jaren regelmatig in de top. Het verschil was niet heel groot. Wij voeren per saldo een gelijkmatige race naar misten de winst van één of twee potten. Dat maakte uiteindelijk het verschil.” (in punten: 14 - 16 - 19)

ek2022-2

 

Waren jullie gedachten af en toe bij Georg tijdens de wedstrijden?

“Nee, zo zitten we niet in elkaar met alle wedstrijdervaring die we hebben. Wel hadden we dagelijks contact met hem, voeren we met de Oekraïense vlag in het grootzeil om zijn ‘stille’ aanwezigheid te benadrukken en heeft Hervé tijdens de prijsuitreiking zijn medaille aan Georg opgedragen”.

ek2022-3

 

We hopen uiteraard dat de Russen zich snel terugtrekken uit Oekraïne. Dat biedt dan weer de kans om met Georg het WK te kunnen varen. Ik zou het WK ook met Hervé willen varen als hij beschikbaar is, maar toch liever met Georg. En zo niet, dan doen we niet mee.”

 

We filosoferen daarna nog wat na over het statement van de IDA, in navolging van World Sailing.  “Russian attack on Ukraine condemned. IDA suspends Russian sailors from international competition
Onze conclusie was dat discussie over sport en politiek niet door de zeilers onderling moet worden gevoerd. Het is zoals het is en iedereen kan voor zichzelf een keuze maken, als de klasse dat niet doet.
Zo meldde Tim Pearson (IDA secretaris) mij tijdens een gesprek over het Cannonball Teamzeil evenement in mei in Muiden nog wel dat er verzoeken tot deelname aan het EK waren binnengekomen van Russen die ook over een Maltees of een Cypriotisch paspoort beschikten. Maar het bestuur van de IDA trok één lijn. Een Rus is een Rus.

 

Pieter eindigde het gesprek met waarderende woorden over de nieuwe meter van de klasse, de Nederlander J.J. Korpershoek. Die had tijdens de eerste pot vastgesteld dat de TUR 1212 voor de wind varend de mast sterk naar voren had staan, zoals een Star voor de wind vaart. Na die pot is hij aan boord gegaan en heeft vastgesteld dat de mastvoet aanzienlijk meer ruimte bood dan voorgeschreven in de Class Rules. Het leidde tot diskwalificatie van dit volledige professionele team dat in Perth / Fremantle het WK had gewonnen. Een stevig signaal aan de vloot: Class Rules dienen gerespecteerd te worden tijdens wedstrijden die tellen voor de International Ranking.

 

Philip de KG