Drakenklasse GP Aalsmeer Westeinder “Halfway” serie 13-14 April

Geplaatst op 18-04-2024  -  Categorie: Racing

Met elf deelnemende Draken teams waaronder drie buitenlandse: twee Belgische (BEL 69 -Michel van Cauwelaert memoreerde dat hij hier exact 20 jaar geleden in Aalsmeer voor het eerst in de Draak begon) en BEL 83 (Peter de Gryse met zoon Celeste en Stephan Rahier - heerlijk maar moeilijk weekend voor Cogito met de aantrekkende wind). Daarnaast het bekende Duits team GER 1005 (Axel Engstfeld/Leo Schneemann, Hendrik Stagmier).

Zaterdag de eerste wedstrijddag begonnen we onder mooie zeil condities aan de eerste wedstrijd (12 knopen toenemend met eind van de middag soms een aardig vlaagje ertussen). De wedstrijdbaan lag redelijk over de lengte Westeinderplassen onder wedstrijdleiding van de WVA wedstrijdleider Herman van de Meyden (baan type E, 3 rondjes upwind met laatste downwind een gele onderboei dan finish) met ook op dezelfde baan de Solingklasse die 10 minuten eerder van start gingen en kun je nog eens kijken hoe de start kan uitpakken. Extra melding in algemene wedstrijd app van Pim (aan boord van NED 442) men mag niet door de finishlijn - alleen om te finishen !

In de Drakenklasse zag het er naar uit dat het Aalsmeerse Draken team van de familie Bakker evenals het Paasweekend met alleen maar eerste plaatsen dit klassement ook ging winnen. Hun ‘focus to win – tactics’ , boat handling en goede boatspeed (hoogte/snelheid) in het kruisrak aan de wind gaven daar ook alle reden toe. Bij de laatste wedstrijd rondde de NED 438 met een bootlengte voorsprong de bovenboei en ging daarna voor-de-wind naar de gele keerboei (baan type D) en dan richting finish.

 

2024-gp2-aalsmeer-ned442

 

Maar team André du Pon (NED 442) had zondag in de laatste wedstrijd downwind rak goede snelheid en zat dus de NED 438 op de hielen en ja wel wist ‘overlap’ te creëren – "It ain't over until the fat lady sings". Vervolgens ontstond er een tactisch loefduel waarbij er soms meer koers richting de watertoren werd gezet dan richting de gele onder boei bij de finish nabij Kudelstaart. NED 442 was als eerste bij de boei en besliste daardoor winnend deze laatste wedstrijd !

De NED 442 behaalde in totaal een tweede plek met 14 punten na het winnend team NED 438 ‘family Bakker’ met slechts 5 punten. Derde werd Ivo Kok (NED 412, KNZRV, Muiden) die de laatste dag ‘dual handed’ het water op ging vanwege crew ziekmelding. De Drakenzeilers ronden in het “Koningsdag”weekeinde van 27 en 28 april de Grand Prix d’Aalsmeer af  voor de finale wedstrijden - team NED 438 ligt goed op koers voor de fameuze overall Cor Groot wisseltrofee uit 1937.

(tekst NDC & Theo van Mierlo WVA Aalsmeer)

Inschrijving Muiden GP “Stadt Enkhuizen” Series (25 / 26 Mei) geopend 

Attentie Draken zeilers ! De inschrijving van de bekende Muiden Series is geopend ! Men kan zich nu inschrijven voor de Muiden wedstrijden op het “open” wedstrijd water voor de haven van het gezellige Muiden. Deze serie bestaat uit drie weekenden voor de overall “Stadt Enkhuizen” prijs (geschonken door de stad Enkhuizen) en Moltzer Ed Frech Trophee. Aansluitend vind in Muiden in September de Zuiderzee regatta voor de Draken plaats (daarover later in het jaar meer).

 

2024-gp-muiden1

Inschrijven Muiden Serie Draken Klasse 25-26 Mei 

 

Europeans Dragon Class Parnu Estland

Het Europees Draken kampioenschap zal dit jaar worden gezeild in Estland waar een zeer actieve Draken vloot aanwezig is kenmerkend is onderlinge “true dragon class spirit” enthousiaste saamhorigheid in de praktijk - men helpt elkaar met de boten, bemanning en logistiek (denkend in oplossingen). En kijkend naar het aantal inschrijvingen uit diverse landen is het event nu al verzekerd van zo'n 40 tal boten. Voorafgaand vind het Estland Nationale Kampioenschap Draken klasse plaats (kijk voor logistiek op de website - ferry vanuit Kiel of Travemunde).

2024-europeans-letland

 

Website Dragon Europeans August 2-10 Parnu Estonia

Wedstrijdvaren regelkennis  

Ruimte voor de boei…probeer het niet heh - wij hebben voorrang ! ‘Nou jah’ – wat een onsportieve zeiler - verdikkie - klapt hij weer bovenop ons, foei ik zal hem volgende keer eens..! Wij hebben overlap! Jeetje ze gaan niet omhoog - en ze doen net of ze onze aanroep niet horen ! 

Dit zijn veel gehoorde standaard kreten.. een hoop geschreeuw rond de boeien tijdens manoevres vaak resulterend in gevaarlijke en tactisch frustrerende situaties zijn zeker geen uitzondering situaties in onze geliefde Draken klasse.

2024-mark-room-1

Onze zeilwedstrijdsport is gebaseerd op regels dat vraagt van de deelnemers kennis daarvan en de noodzaak daarover te anticiperen over de toepassing van diezelfde regels ‘een continue schaakspel’. Waarbij je goed moet nadenken voordat je een manoeuvre uitvoert/moet uitvoeren en hoe je dan eventueel uitkomt (onderdeel van het spelletje) het kan je namelijk winst of verlies in het veld  opleveren !

 

 

2024-mark-room-2

 

Deelnemers aan zeilwedstrijden conformeren zich bij deelname (zie NOR Notice of Race/SI Sailing Instructions) aan het wedstrijdzeilreglement en zodoende is regelkennis (Racing Rules Sailing 2024) een must als men meedoet aan wedstrijden. Men is vaak overtuigd van ‘zijn eigen gelijk’ gebaseerd op ’ver in het geheugen’ liggende regel interpretaties – hoe zat het ook alweer..? ’. Neem met je eigen draken zeilteam de wedstrijd regels weer eens door en evalueer je de regels maar ook eigen wedstrijd situaties – hadden we daar wel gelijk ? 

Zeilwedstrjidregels Watersportverbond