Grand Prix d’Aalsmeer Final

Geplaatst op 29-04-2022  -  Categorie: Drakenpraet

Verslag Grand Prix d’Aalsmeer Final op 23-24 april 2022

Kalle Coster geeft voorafgaande aan de wedstrijden op zaterdagochtend een introductie van Sailmon. De deelnemers krijgen een tracer uitgedeeld, waarmee hun verrichtingen in de wedstrijden  worden opgenomen om later op het beeldscherm te kunnen terugzien en te analyseren. Na afloop van de wedstrijden op zaterdag laat Kalle Coster op het grote scherm die resultaten zien. Het systeem geeft behalve de koers en de snelheid ook de vmg van de draak weer. Het experiment schetst een duidelijk beeld en geeft de potentie van Sailmon goed aan. Het systeem zal zeker kunnen bijdragen tot een steilere leercurve bij het wedstrijd zeilen. Het programma van Sailmon zal in de komende tijd nog verder ontwikkeld worden. Uit de vragen en toelichting bleek wel dat dit programma de nieuwsgierigheid bij de zeilers heeft gewekt. Met dank aan Kalle Coster en Sailmon en zien we uit naar de verdere ontwikkelingen van Sailmon. Er volgen hopelijk nog meer demonstraties om de Drakenzeilers hier verder vertrouwd mee te maken.

In het weekend worden de laatste wedstrijden van de Grand Prix d’ Aalsmeer serie verzeild. Naast de winnaar van het weekend, wordt ook gestreden om de einduitslag van de drie weekenden, waarin In totaal 18 keer werd gestart.

Ditmaal waren er 13 deelnemers, waaronder twee Belgische en twee Duitse deelnemers. Zaterdag stond er een straffe noordoostelijke vlagere wind (16 knopen met vlagen tot 25 knopen) met hier en daar een wind wak. De drie wedstrijden konden goed worden afgewikkeld. Helaas zorgde de stevige wind voor wat schade aan zeilen en materiaal. In het voor de windse rak ging een enkele draak Chinees.

De zondag kwam de wind ook weer uit noordelijke richting en was nog een tandje straffer dan de zaterdag. Er werd weer drie keer gestart. In de derde wedstrijd besloot het comité na twee kruisrakken de wedstrijd bij de boven boei af te korten. Een verstandig besluit, want het veld was inmiddels tot vijf draken gereduceerd. 

De prijsuitreiking werd namens de NDC weer op charmante wijze verzorgd door Remco, die namens alle deelnemers zijn waardering uitsprak voor de gastvrijheid van de Zeilvereniging Aalsmeer en de organisatie van zowel het wal gebeuren als de leiding van de wedstrijden op het water, hetgeen met een luid applaus van alle deelnemers werd onderstreept. 

Winnaar van het weekend was de NED 438, gevolgd door de BEL 79 en de NED 1 

De overtuigende winnaar van de serie was de NED 438, gevolgd door de NED 1 en de NED395. 

We zien terug op een geslaagde serie en richten ons nu op het eerste weekend van de Grand Prix Stad Enkhuizen in Muiden op 7-8 mei en hopen we ook daar weer op een grote deelname.