In Memoriam vaarwel "onze stuurman" Ed Frech

Geplaatst op 29-06-2023  -  Categorie: Drakenpraet

In Memoriam

vaarwel “onze stuurman” Ed Frech

Kort geleden werd het treurig overlijdensbericht ontvangen betreffende overlijden van de bekende Draken wedstrijd zeiler Ed Frech. Deze gepassioneerde wedstrijdzeiler kenmerkte zich als een bijzonder sympathiek persoon vol humor die plezier en zeilzaken goed wist te mixen. Ed Frech leverde een belangrijke bijdrage aan de opbouw van de Draken zeilklasse in Nederland zowel in de Olympische als de “post” Olympische Draken periode, waarbij ook veel huidige succesvolle Draken wedstrijdzeilers hun "zeil carrière" begonnen als bemanning aan boord bij Ed Frech.

Het Draken zeilteam “Griffioen” (H186/206/220/224) was naast Nederland ook veel in het buitenland wedstrijd-actief als Nederlandse deelnemer aan de internationale Draken zeilwedstrijden wat toenertijd een ware logistieke uitdaging was (vervoer van de Draak ging toen per vrachtauto). Er werden wedstrijden gevaren in onder andere meer Cannes Frankrijk, Gardameer Italië en Duitsland waaronder de prestigieuze Kieler Woche met natuurlijk de hier aan verbonden memorabele herinneringen aan de diverse “Griffioen” avonturen.

Dat het “Griffioen” zeilteam met de internationale top kon meedraaien werd nog eens duidelijk in België. Met de 206 won Ed Frech tezamen met bemanning Jan Bakker en Steven Vis in 1979 het Europees Kampioenschap Draken in Oostende een prestatie van klasse !

De Nederlandse Draken klasse kent de Ed Frech Trophy (voorheen Ernst Molzer Trophy) een wissel beker die 3x door Ed Frech werd gewonnen en ter gelegenheid van het 80 jarig bestaan van de Drakenklasse werd geschonken aan Nederlandse Draken Club voor de winnaar van de tweede serie Draken wedstrijden in Muiden.

In gedachten..vaarwel stuurman..condoleances aan familie en vrienden,

Bestuur NDC