ONK 2022

Geplaatst op 08-10-2022  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Ronald Pfeiffer

Verslag van het Open Nederlands Kampioenschap 2022 van 16-18 september te Muiden.

Het ONK is het hoogtepunt van het wedstrijdseizoen, waar iedere Drakenzeiler naar toe leeft.

Vanaf het moment Dat het 14 daagse weerbericht verschijnt, wordt dat dagelijks door menige deelnemer gecheckt in ieder geval de de NED 1. Dit jaar belooft de weersvoorspelling een heftig weerbeeld. Naarmate het ONK dichterbij komt wort dat beeld niet beter. Regen, koud en noordelijke wind, 5 Bft met windstoten. Wat een contrast met die prachtige zomer. De NED 1 had zich verheugt op mooi nazomer weer. We waren daarin vast niet de enigen.

Op vrijdag ochtend 16 september om 9.30 melden zich 22 deelnemers tijdens het palaver onder leiding van de wedstrijdleider van het evenement Jacques Kellerman. De wedstrijdbaan wordt in de zuid oost hoek uitgelegd. Later voor de dag is een toename van de wind voorspeld. Op verzoek van de zeilers zal het wedstrijd comité met de deelnemers via de marifoon communiceren over de voorbereidingen bij de starts.

Na enig uitstel gaat het veld om 11.30 met een mooie NW wind(4 Bft) van start. De op en neer baan is twee kruisrakken en een voor de windse finish. De eerste race wordt in 40 minuten afgelegd. Het wedstrijd comité moet nog even indraaien.

onk2022-2jpeg

Team Bakker met de NED 438 slaat meteen toe en finisht als eerste. De tweede plaats is voor het Zweedse team, met als stuurman Karl-Gustaf Lóhr met de SWE 404, gevolgd door team Haakman met de NED 440. De defending champion Pieter Heerema met de NED 412 wordt 4. In de NED 1 grote teleurstelling: een OCS.

Door de naar links draaiende wind komt de baan klem onder Pampus te liggen en moet het comité de baan verleggen. Via de marifoon worden we op de hoogte gehouden van de plannen van het comité.

Inmiddels is de wind in sterkte toegenomen, in de NED 1 kijken wij elkaar aan: vinden we dit nog wel leuk. We besluiten te starten en het bij de boven boei aan te kijken . Onderweg naar de boven boei groeit het idee, dat je meer bezig bent om vrij te blijven van andere draken dan om de kortste weg te zeilen en bij de boven boei besluit de NED 1 zich af te melden bij het comité .Voor de eerste dag een slecht resultaat een OCS en een DNF.

onk2022-4

Race 2 wordt wederom gewonnen door team Bakker. Team Heerema wordt 2 en team Löhr uit Zweden met de SWE 404 wordt 3. Na de eerste dag gaat het team Bakker op kop.

Voor race 3 op zaterdagochtend staat er een mooie NW wind 4 Bft. Voor later op de dag zijn wel weer windstoten voorspelt. Het comité heeft de lengte van het in de windse rak verlengd en er moeten drie kruisrakken gevaren worden, hetgeen meer in de stijl van een ONK is. Team Heerema wordt 1, team De Wilde 2 en team Bakker 3. Een ongehoorde indring start verknalt de start van de NED 1. De indringer wordt bij de behandeling van het protest gediskwalificeerd.

Tijdens race 4 neemt de wind weer toe. In het laatste voor de windse rak doet de wind er nog een schepje boven op. Er worden vlagen van 35-37 knopen gemeten. Bij menige draak ontstaat hierdoor problemen met de spinnaker. Bij de NED 438 schiet de spinnaker schoot twee keer los, reden om de spinnaker maar niet meer te hijsen, bij de NED 360 waait de top uit de spinnaker,de NED 432 gaat plat bij een gijp manoeuvre en de NED 1 breekt zijn mast. Met de adequate hulp van Rob Schutte en later Eric Rijksen op de Noordkop aan de NED 1 kan de bijkomende schade aan de NED 1 nog beperkt blijven.

onk2022-3

In race 4 wordt team Heerema 1 gevolgd door team Bakker. Team Haakman werd derde. De wedstrijden voor die dag worden wegens te harde wind afgelast.

Team Heerema heeft zich dus in deze tweede dag optimaal herpakt met twee eerste plaatsen en staat nog slechts 1punt achter team Bakker.

S ’avonds organiseerde het bestuur van de NDC voor 60 man een mooi Drakendiner in het clubhuis van de KNZ&RV. Remco van de Bergh als de master of ceremonies neemt de gelegenheid te baat om te shinen. In zijn welkomswoord memoreert Remco, dat 2 Goldcup winnaars aan het diner aanzitten, Pieter Heerema en Lars Hendriksen. Hij feliciteert Lars Hendriksen met het winnen van de Goldcup eerder dit jaar in Oostende. Complimenten ook voorTeam Bakker met hun derde prijs (Corinthian) op het Wereldkampioenschap in Kuhlungsborn

Volgens traditie reikt Remco de Theodoor Gilissen Prijs, het half model uit aan de Draak, die na twee dagen, na de tweede dag zonder aftrek op de eerste plaats staat. Dit jaar is de eer aan Jan Bakker. In zijn dank woord maakt Jan complimenten aan team Heerema voor het tacking duel in race 4. Team Bakker moet in het team Heerema zijn meerdere erkennen. Hij maakt in het bijzonder de complimenten aan George Leonchuk, wiens fysieke conditie de doorslag gaf. Dominic zal deze winter wel naar de sportschool moeten om hier wat aan te doen

Remco betuigt zijn respect aan George en spreekt zijn waardering uit, dat George ondanks de noodlottige situatie in de Ukraine aanwezig is in Muiden. George ontvangt een staande ovatie van alle deelnemers.

Remco reikt de “Stuurboord voor langs” dagprijs aan Jacob Roosjen uit. Ronald Pfeiffer ontvangt de “Klus Trofee”. De “Electrische Pomp Prijs” gaat naar team Bakker. Saar van Bemmel ontvangt de “Camera Prijs” wegens de bijzonder sfeer foto, die Sander van der Borch maakte van de NED 22. Jeroen de Groot, de stuurman van de NED 393 ontvangt de “OCS Prijs” , hun resultaat in race 1.

onk2022-1

Aan het slot van het diner neemt Remco nog één keer het woord. Hij heeft als verrassing als dessert een grote taart met de foto van de NED 412 laten maken. Hij vraagt aan het team Heerema de taart rond te delen.

Tot slot vraagt Georg het woord en spreekt zijn dankbaarheid voor de steun die hij in Nederland heeft ontvangen. Hij dankt in het bijzonder Pieter Heerema voor de support die hij aan de Oekraïne geeft. Dit is een bijzonder en emotioneel moment, dat door iedereen ook zo wordt ervaren.

Zondag race 5 begint met regen. De wind is NW 4 Bft. Er worden twee starts gepland. De eerste race wordt door team Bakker gewonnen, team Haakman wordt 2 . Team Blickman wordt 3.Team Heerema wordt 6. Hiermee is de uitkomst bepaald: Team Bakker wordt met deze uitslag kampioen 2022..Race 6 wordt knap gewonnen door team Haakman, team Blickman wordt 2 en team Van Dis 3.

Het eindresultaat is: team Bakker Nederlands Kampioen 2022 en ontvangt de Blauwe Kampioens Wimpel. Team Heerema op plaats 2 en team Haakman op plaats 3.

onk2022-5

Bij de prijs uitreiking spreekt Remco namens de deelnemers zijn dank aan de KNV&RV uit voor de organisatie en de gastvrijheid die de NDC deze drie dagen heeft mogen genieten. Hij maakt het comité complimenten, dat zij onder deze lastige weersomstandigheden er in is geslaagd er  goede banen in te leggen en zo wordt het open Nederlands Kampioenschap 2022 op een waardige wijze afgesloten.

RP/30 september 2022