Pieter Heerema en zijn team wint Yanmar GoldCup 2021 Marstrand Zweden, 14 – 20 augustus

Geplaatst op 21-08-2021  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Klaas Ruigewaard

Na een lastig begin van de GoldCup in Marstrand in Zweden,  als gevolg van uitdagende weersomstandigheden, zijn er toch nog 6 wedstijden gevaren. En we hebben een winnaar: Team Pieter Heerema met de Troika en zijn bemanning Lars Hendriksen en George Leonchuk hebben met overmacht deze GoldCup gewonnen. Het gat met nummer twee, Pedro Andrade (die de Cup verdedigde) was maar liefst 13 punten. Nummer 3, David Gilmour zat 48 punten achter Pieter Heerema.

goldcup2021-1

Het team NED 412 heeft alle races top 5 gevaren en dat is in een sterk veld van 70 Draken een super prestatie. In race 5 heeft het team zich niet laten verleiden om na de general recall, waarna de zwarte vlag was gehesen, met een groep mee te gaan en als gevolg daarvan een BFD (Black Flag Disqualification) kregen.

De eerste dagen is er niet gevaren. Géén practice race op de zaterdag als gevolg van te veel wind. Ook op zondag is er als gevolg van te veel wind niet gevaren. Maandag is er niet gevaren wegens te weinig wind en dinsdag wegens te veel wind. Pas woensdag, de eerste dag dat er gevaren kon worden, zijn er twee races gevaren. Ook op de donderdag en op de vrijdag zijn twee races per dag gevaren. Zo is er toch nog een serie van 6 wedstrijden geweest. Hierdoor best wel intensieve dagen! Van verschillende teams heb ik vernomen dat ze aan het eind van de dag behoorlijk ‘out’ waren.

Vanuit Nederland waren de NED 374 met Laurens van Swaay, Arne en Ninah Hubregtse en de NED 385 met Remy Kok, George Kroon en Rene Lignac, naast natuurlijk de NED 412, naar Marstrand Zweden gereisd. Ook UAE 58 met Jeroen Leenen, Jean Contant en Huub de Haer (hebben acte de presence gegeven. Naast deze Draken uit Nederland had Ben van Cauwenbergh met de Bel 80 Dominique en Olivier Bakker aan boord. Zij zijn 13de overall geworden en 4de Corinthian. Een hele knappe prestatie!  Chapeau mannen!!

Van de site van de GoldCup het volgende over de overwinning van Pieter Heerema en zijn team:
Dit zal een bijzonder zoete overwinning zijn voor Pieter Heerema, die zo'n 30 jaar heeft geprobeerd om de Gold Cup te winnen en iets van de reputatie van een bruidsmeisje had ontwikkeld door in 2013, 2018 en 2019 de lagere plekken van het podium te halen, maar het nooit helemaal heeft gehaald naar de bovenste trede. Maar Heerema, een veteraan van de Vende Globe Race, is niet iemand die snel opgeeft en die vastberadenheid heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen. Na de prijsuitreiking vatte een opgetogen Pieter Heerema zijn gevoelens samen en zei: "Ik heb vaak geprobeerd dit ding te winnen en ik ben verschillende keren tweede, derde en vierde geweest, maar uiteindelijk werkt het!"

Als NDC zijn we ‘best wel’ trots op het team van Pieter en van zijn doorzettingsvermogen om uiteindelijk deze trofee te winnen. En waarderen we zeker de deelname van de overige teams aan dit Zweedse avontuur!!

goldcup2021-2

De derde plek van David Gilmour, die zonder zijn vader Pieter Gilmour deze GoldCup voer is ook een zeer goede prestatie. De Draak YRed, van de sponsor Yanmar heeft hiermee een mooi plek veroverd.

De volgende GoldCup, van 2022, is in Oostende, België. https://www.goldcup2022.com In Oostende heeft een aantal Nederlandse teams in de afgelopen jaren goed gepresteerd. Zo heeft de NED 438 van de familie Bakker, Jan, Dominique en Olivier, de ‘Open Belgisch Kampioenschap 2021’ gewonnen. Een mooie prestatie!.

boc2021

De verwachting is dat vanuit Nederland weer veel Draken naar de komende GoldCup zullen afreizen. De GoldCup 2022 is van 21 tot 26 augustus 2022. We zien elkaar!!

 

Klaas Ruigewaard, voorzitter NDC

21 augustus 2021