Report Grand Prix d’Aalsmeer - Eastern

Geplaatst op 20-04-2022  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Klaas Ruigewaard

Verslag van ‘number 7’ (zoals dat puur toevallig door onze nieuwe veurzitter is bepaald).

Het tweede evenement alweer van 2022. Na een zeer koude start van Sneeuwruimen (goh, waarom heet het ook al weet sneeuwruimen 😉) zijn we getrakteerd met mediterrane omstandigheden.

eastern2022-1Maar liefst 20 inschrijvingen voor dit weekend zijn genoteerd. Uiteindelijk 17 draken aan de startlijn gekomen. In sommige gevallen tijdens het evenement met wisselende samenstellingen (aantal) en wisselende bemensing. Het schijnt dat conform de ISAF-regels dit niet geoorloofde is, maar gelukkig is het alleen maar genoemd dat het niet mag, maar in de uiteindelijke uitslagen is hier geen gevolg aan gegeven. En dat is een ‘goede zaak’. Immers als ‘naar de letter van de ISAF-regels op wordt gehandeld’, zou het wel eens de doodsteek voor dergelijke evenement kunnen zijn. Het is momenteel voor veel teams lastig om op meerdere daagse evenementen met vaste teams te kunnen varen.  

Onze nieuwe veurzitter (al moet hij nog erg aan het idee wennen en ontkent hij nog dat hij de nieuwe veurzitter is) heeft weer behoorlijk veel moeite gedaan om er een paastintje aan te geven. Tweede paasdag had hij zijn paasbeste pak aangedaan en heeft dat gedurende alle wedstrijden aangehouden (tot droefenis van zijn andere bemanningsleden). Ik denk dat hij na deze dag het pak niet meer kan inleveren (de geuren die daarvan uit opstegen kunnen niet meer teniet worden gedaan).eastern2022-3

Ook heeft Remco ervoor gezorgd dat er in elk schip een paas attentie aanwezig was. Erg leuk dat je dit hebt georganiseerd Remco, het wordt zeer gewaardeerd.

Helaas kan ik geen verslag doen van paaszaterdag en van het diner. Ik heb begrepen dat het erg gezellig was en dat de cateraars voor een goede maaltijd hebben gezorgd.

eastern2022-2Paas zondag was een prachtige zeildag. Samen met de Solingen op één baan is zeer goed te doen. Het wedstrijdcomité had op verzoek van de Solingen voor hun een zeer korte startlijn gemaakt. Nadat de Solingen waren gestart werd ‘hun pin-end’ eruit gehaald en konden de Draken van een mooie ruime startlijn genieten. Met een ‘lopend windje’ van, tussen de 8 en 12 knopen was het ideaal zeilweer. Echter: de windrichtingen en drukverschillen op de baan waren een zeer grote uitdaging. Ook op tweede paasdag weer prachtig weer. Windrichting iets gedraaid van zuid-oost naar het zuiden. Ook dan heeft dit water veel verrassingen in petto. Poeh, wat is het toch een lastig water bij deze windrichtingen. Maar niet zeuren: we hebben er allemaal mee te maken! En de echte goede teams komen uiteindelijk toch weer met de beste resultaten bovendrijven. De standen van de drie dagen bestuderend kan wel geconcludeerde worden dat het voor iedereen lastig was. Zeer wisselende resultaten. Ook van ondergetekende (number 7) die na de eerste dag 5de lag, na de tweede dag 3de en uiteindelijk 7de is geëindigd.

 Ook bij de boven boei hebben we bijzondere situaties gezien. Vele draken die daar in de problemen kwamen als gevolg van hele bijzondere wind-draaiingen en drukverschillen. En dan: hoe zit het nu ook al weer met die regels! Wie heeft nu wel of geen rechten. Ik heb ‘aanschouwd’ dat hier nog wel eens een lesje ‘zeilregeltjes’ bijeastern2022-9 boeirondingen gegeven kan worden: iets met twee bootlengtes van de boei en dan rechten hebben en zo 😉. Het voorkomt in ieder geval een hoop discussie op het water als we allemaal ons beseffen hoe het nu ook alweer zat. Ook in de laatst ‘pot’ was het nog even spannend tussen de NED 438 en de BEL 79 bij de spreader. Wie heeft nu rechten? Het is uiteindelijk in het voordeel van de NED 438 beslecht en die zijn dan met één punt verschil op de BEL 79 eerste geworden van deze 3 dagen. Welldone mannen!

Op dag 3 hebben we helaas maar 2 potten kunnen varen. Na de tweede pot viel de wind weg en was het niet meer mogelijk om nog een 3de pot van start te laten gaan. Een goed besluit van het wedstrijdcomité om ons van het water te halen. Prima actie!

Dan hebben we nog één evenement in Aalsmeer: Grand Prix d’Aalsmeer – Final.

Bij dit evenement zal SAILMON een demonstratie en support geven voor de nieuwe instrumenten die we, in ieder geval in Nederland tijdens wedstrijden mogen gebruiken. Zaterdag om 10:00 uur zullen de mensen van SAILMON aanwezig zijn en kunnen de deelnemers gebruikmaken van ‘leen-toestellen’ om hiermee aan de gang te gaan. Mooi initiatief.

eastern2022-4eastern2022-8

 

 

 

eastern2022-11

 

eastern2022-7eastern2022-6