Spannend ONK 2024 Enkhuizen en verslag Gold Cup Kinsale Ierland

Geplaatst op 23-09-2024  -  Categorie: Racing

ONK2024 Nederlands Kampioenschap Enkhuizen

Dit jaar werd wederom Enkhuizen als locatie gekozen onder wedstrijdorganisatie van de EWVA watersportvereniging Enkhuizen. De eerste dag van het ONK2024 begon met perfecte zeilomstandigheden 'een rustig licht/midden weertje' om vervolgens een tweede dag met wat meer fysieke uitdaging (15-18knts). Ook was voor velen de “IJsselmeer chop” een uitdaging.  

2024-onk2024-harbour

Opvallend veel internationale deelname onder andere uit Duitsland, Estland, Belgie, Ierland, United Kingdom en zelfs Finland (bemanning van de NED 22) met in totaal 22 inschrijvingen. Het vorig jaar ingezette initiatief om te streven naar het versterken van de (internationale) deelnemers betrokkenheid te samen met het - 3 Nations Cup initiatief blijkt hieruit positief te werken dit om onze klasse weer een positieve impuls te geven. Daarnaast was positieve impuls de inzet van NDC klasseboot NED 275 “Bluesette” (ter beschikking gesteld door Ivo Kok) gevaren door het populaire Iers zeil team onder leiding van Jay Bourke.

2024-onk2024-ned-403

Een "drone" foto van de NED 403 met de rode spi - deze werd gevaren door Chris en Evert Klinkenberg en de ervaren Draken crew Femke de Vries. Gingen best goed maar het was weer even wennen voor Evert die (heel) lang niet in de Draak gevaren heeft. 

Het “Draken Diner” was dit jaar zeker “true Dragon spirit” te noemen in een zeer gezellige ambiance werd onder leiding van NDC voorzitter Remco van den Berg de internationale deelnemers als speciale gasten in het zonnetje gezet waarbij de winnaar van een heuze spierkracht wedstrijd op het podium - wellicht de volgende wedstrijdzeildag met spierpijn moest beginnen.

2024-onk2024-dragon-diner

 Speciale dank aan Nils van Zon een jonge enthousiaste kielboot wedstrijdzeiler uit de Yngling die na eerste plek in Travemunde week (Yardstick handicap) met de DEN 418 gelijk de Draken smaak te pakken kreeg en zich spontaan aanmelde als bemanning voor het ONK2024. Hij kon de eerste dag invallen als bemanning en bleek ook over perfecte fotograaf skills te beschikken (mooite foto’s en drone beelden). Nils neem dit jaar een ‘zeil-sabbatical’ met als doel (internationale) zeilervaring op te doen en wat van de wereld te zien (Draken zeilers kijk eens in jullie contacten lijst of wij Nils kunnen helpen!)  

2024-onk2024-prijsuitreiking

Een spannend strijd op de laaste slot dag vond plaats onder wat rustigere omstandigheden hoewel de deining “IJsselmeer Chop” nog steeds een belangrijke factor voor de bootsnelheid bleef. Voor de derde plaats werd gestreden tussen GBR 560 Quentin Strauss (met Nigel Young / Philip Catmur) en NED 412 (Ivo Kok / Daan Goedkoop / Marc van der Veen) waarbij uiteindelijk de BEL 80 (Ben van Cauwenbergh met Tim Van Roelen en Joem Gruber) hier mee van door ging door de laatste wedstrijd een fraaie eerste plaats te varen. Voor de eerste plaats streden de ervaren Draken teams EST 21 en NED 438 deze zijn beide aan elkaar gewaagd en varen zonder meer top niveau waarbij de NED 438 (team Bakker) tweede overall werd en EST 21 de Nederlandse titel won.

Gold Cup 2024 Kinsale Ierland (verslag door Hay Winters NED 309)

De Dragon Gold Cup wordt wel gezien als de meest prestigieuze zeilwedstrijd in de Draken klasse, dit jaarlijks terugkerende evenement werd dit jaar gevaren in het Ierse Kinsale van 7 tot 13 september. De drie Nederlandse deelnemers - NED 352 met Frank van Beuningen, Andries van der Laan en Arno Twigt, Richard Blickman met de NED 393 met drakenklasse voorzitter Remco van den Berg en de Belgische Koen de Smedt en de NED 309 van Guus de Groot  bemand door Richard van Rij en Hay Winters - ontmoeten elkaar in Duinkerken waar op donderdagochtend om 03.00 uur moest worden ingescheept op de veerboot naar Rosslare Ierland. Tijdens de 24 uur durende overtocht werden de nodige sterke verhalen uitgewisseld onder genot van veel koffie vergezeld van een enkele oorlam. Bij aankomst in Rosslare Ierland werd de NED 309 bemanning aan een uitgebreid onderzoek door de Ierse douane onderworpen alsof ze nog nooit van EU lidmaatschap gehoord hadden.

2024-goldcup-kinsale-1

Uiteindelijk werd Kinsale bereikt en verliep optuigen en kranen probleemloos, de Gold Cup organisatie was perfect en logistiek was alles zeer goed geregeld. De vriendelijkheid en gastvrijheid is spreekwoordelijk en ook culinair bleek Kinsale gedurende deze week in positieve zin op te vallen. De bijzondere Gold Cup sfeer van vriendschap en camaraderie die een Gold Cup altijd met zich meebrengt was weer volop aanwezig. Op zaterdag stond een oefenwedstrijd op het programma en voeren 63 draken uit met prachtig zonnig weer. Helaas zakte de wind volledig weg en werd iedereen naar binnen gesleept zonder ook maar gestart te zijn.

Zondag was er een serieus windje uit het noorden en klokte de NED 352 bij het naar buiten varen al 9 knopen, surfend op grootzeil alleen. In het wedstijdgebied aangekomen (toch een mijl of 5 varen elke ochtend) vond de wedstrijdleider het toch te veel wind om verantwoord te kunnen wedstrijdzeilen dus konden we onverrichterzake beginnen aan het 5 mijl lange kruisrak terug naar binnen. Op maandag werden er twee wedstrijden gezeild met zeer variabele wind in snelheid en richting. 15 of 20 plaatsen naar voor of naar achter in één kruisrak was zo gebeurd. De dinsdag beloofde veel wind, maar iets afnemend in de loop van de middag. De wedstijd werd twee maal op de wal uitgesteld, maar uiteindelijk liet de wedstrijdleiding toch uitvaren. We starten daardoor pas tussen 15.30 en 16.00.

Het werd een zware inspannende zeilwedstrijd (zware windstoten in het laatste kruisrak > 30 knts) maar tegen 19.00 s' avonds was iedereen weer binnen (moe, drijfnat en koud). Woensdag en donderdag was het eigenlijk prachtig zeilweer maar ook hier waren er grote verschillen in kracht en richting van de wind op de wedstrijdbaan. De usual suspects kwamen in het klassement natuurlijk wel gewoon boven drijven maar het was ook voor doorgewinterde profs heel lastig en daardoor zit er dan ook veel variatie in de uitslagen.

Hier mag nog vermeld worden dat de oude koninklijke Engelse draak “Bluebottle” uit 1947 met gemak mee kan varen in de top 10. De strijd om de Gold Cup lijkt uiteindelijk te gaan tussen Peter Gilmour uit Australie, Lawrie Smith uit de UK en Pedro de Andrade uit Portugal de laatste wedstrijd kan hier nog veel in veranderen (aangezien de Gold Cup  geen aftrek van het slechtste resultaat kent). Team NED 393 deed het overall goed op korte afstand gevolgd door de 309 met de 352 staat in het rechter rijtje, maar heeft de laatste wedstrijd toch de aansluiting met de subtop weten te vinden.

Voor de laatste dag werd weinig wind voorspeld uit noordelijke richting. Deze zou in de middag omgaan naar ZZW en toenemen naar 10-12 knopen.

De start werd aan de kant al uitgesteld zodat het voor de Nederlandse teams al spannend werd of op tijd terug zouden zijn om de ferry te halen. De NED 309 besloot om het risico niet te nemen en ging naar de kraan toen de vloot naar buiten werd gesleept. Het werd een mooie zeildag waarbij met name de NED 393 het uitstekend presteerde met een 7e plaats en op vrijdag de 13e wist te eindigen op een 13e plaats overall.

2024-goldcup-kinsale-2 2

 

De Gold Cup werd gewonnen door Pedro de Andrade, met Peter Gilmour op de tweede en Lawrie Smith op de derde plaats. De resultaten van de beide andere Nederlandse teams: NED 309 plaats 23 en NED 352 plaats 33. Daarmee veroverde team 352 net niet de Silver Cup, de prachtige prijs die door Jacob Roosjen ter beschikking is gesteld voor de boot die precies in het midden van de vloot eindigt. Dat het met de timing krap was bleek wel toen de 352 nog net de ferry op mocht, 15 minuten voor vertrek!! Het zout zat nog op de boot, zo snel moesten ze klaarmaken voor vertrek. De 309 daarentegen is in jaren niet zo mooi uitgesopt geweest.

2024-goldcup-kinsale-2

De Gold Cup in Kinsale was uiteindelijk zeer geslaagd. Lastig maar wel mooi zeilen met een omgeving die werkelijk schitterend is (het naar en van het wedstrijdwater varen was daarmee een dagelijkse traktatie) voor ons hotel en zelfs tussen de afgemeerde Draken waren regelmatig zeehonden te zien - prachtig. Volgende jaar is de Gold Cup in Douarnenez Frankrijk. 

In Memoriam “vaarwel Draken zeilers”

Deze maand kregen we het trieste bericht betreffende overlijden van drie bekende Draken zeilers Jan Romke de Vries, Rob de Kraa en Wouter van West wij wensen familie en vrienden veel sterkte toe. Jan Romke de Vries zeilde lange tijd in de legendarische “Bluesette” met zoon en dochter en nam deze boot over van Rob de Kraa die de boot aankocht en zeilde met zijn zeilvrienden van de Kaag. Wouter van West was lange tijd op de wedstrijdbanen te vinden was in zijn geliefde “Key West” maar niet zonder zijn geliefde rookwaar 'zware shag'. Vaarwel Dragon sailors.

wout-van-west