Verslag Grand Prix Stad Enkhuizen van 21-22 mei 2022 in Muiden

Geplaatst op 02-06-2022  -  Categorie: Drakenpraet  -  Auteur: Ronald Pfeiffer

De zaterdag begon om 10.30 met het Palaver. Remco van der Berg, als ceremoniemeester van de NDC heet de deelnemers van harte welkom. Jan Willem de Vlaming, wedstrijdleider licht de procedure van de wedstrijd toe. Er zal zo snel mogelijk doorgestart worden. Met de MarkSetBot boeien wordt bij het aanpassen van de baan zo min mogelijk tijd verloren.

rulesDe baan wordt meteen rechts van de havenmond neergelegd. De wedstrijdcommissaris Wouter van Dis stelt voor om, in plaats van een spreader dwars van de boven ton, eens in navolging van grote internationale evenementen, de spreader onder de boven boei teleggen waarbij lijn van de onder ton met de boven ton aan bakboord moet worden gehouden. Dit moet de traditionele bakboord/stuurboord situaties en de indring over stuurboord bij het ronden van de boven ton voorkomen. De deelnemers worden nu meer gedwongen om hun posities over bakboord te kiezen bij het aanzeilen van de boven ton.

Wouter geeft verder nog een nuttige uitleg over de begrippen loefrechten, vrij voor en bakboord/stuurboord in het algemeen. Gezien de vragen blijkt dit een nuttige aanvulling van de kennis van enkelen. Bij de vragen worden er ook nog een paar rekeningen vereffend en zo vertrekt het gezelschap enigszins gelouterd naar de start. Er staat een mooie 4 Bft uit het Westen. Zo dicht onder wal zijn de windschiftingen moeilijk te voorspelen. Een wedstrijd duurt zo’n driekwartier, zodat we snel een kans krijgen om het in de volgende wedstrijd beter te doen.

Met het oog op de weersverwachting voor de zondag (minder dan 6 knopen wind) worden er 4 races gevaren. De dag winnaar was de NED 440

De zondag begint wederom met een palaver en Wouter gaf nog een verder uitleg over wedstrijdregels. Hopelijk herhaalt hij dit initiatief weer bij volgende gelegenheden. Het werd door de deelnemers zeer gewaardeerd.

De wind is zwak en moet nog draaien van W naar NO, dus ging de rattestaart erin. Om 12.00 uur was de wind gedraaid en gaat het uitstel eruit. Er worden nog twee wedstrijden gevaren bij 6 á 7 knopen wind, met soms draaiingen van 25 graden en windsterkte verschillen. Het wedstrijdcomité weet de start er steeds goed in te leggen en met de MarkSetBot boeien was de baan steeds snel aan de gewijzigde windrichting aangepast.

Na 8 wedstrijden is de uitslag:

  1. NED 440, Sjaak Haakman, met Wietze Zetzema en Jan Willem Haitsma Mulier, die de Ernst Moltzer/Ed Frech Trophy in ontvangst mogen nemen;
  2. NED 247, met Hay Winters, Daan Goedkoop en Diede Nederlof
  3. NED 385 met Jan Bakker als stuurman, met Remy Kok en Remco van den Berg, als bemanning;en

Jan Bakker legt de herkomst van de Ernst Moltzer / Ed Frech trophy uit. Deze dateert uit 1981 en is door Ed Frech definitief gewonnen en door Ed weer ter beschikking gesteld.

De prijs uitreiking wordt op bijzonder attente wijze verzorgd door Remco. Namens de NDC bedankt hij het wedstrijd comité en de KNZ & RV voor haar gastvrijheid. We kijken terug op een zeer geslaagd weekend.c245fb9a-6a9a-4f2f-90d2-a4c3986dd7ea-1-105-c

0e380287-fc1d-4ab8-8e68-7876aaa1ee54-1-105-c